Årsrapport for 2022

Årsrapporten for Aurskog-Høland og Rømskog Frivilligsentraler 2022

Om oss
Frivilligsentralene Aurskog-Høland og Rømskog har hatt totalt 3,9 stillinger i 2022.

Vi økte med 0,2 stilling i juni, og har nå 2,4 stillinger som bemanner Frivilligsentralene inkludert virksomhetsleder. I tillegg har vi hatt 0,5 koordinatorstilling i Home-Start familiekontakten, og 1,0 prosjektlederstilling for fritidstilbud barn og unge i ett års engasjement som jobbet til og med 30. november.
Samarbeidsutvalget for frivilligsentralene består av 6 medlemmer som representerer ulike steder i kommunen, alder og kjønn. 4 møter er avholdt i løpet av året. 

Rekordmange aktiviteter i Frivillighetens år 2022
 På slutten av året er det registrert 600 frivillige som bidrar på våre ulike aktiviteter. Det er et godt og konstruktivt samarbeid med lag og foreninger som Lions, Sanitetsforeningen, Røde Kors, idrettslagene med flere.

Totalt er det gjennomført over 3000 aktiviteter og oppdrag, og over 10 000 frivillige timer!

Så frivillighetsåret 2022 gav virkelig resultater!
Det ble en økning på over 150 frivillige fra fjoråret.
Fra 2020 har vi doblet antall frivillige, aktiviteter og oppdrag.

Aktiviteter og oppdrag
Frivilligsentralene og Home-Start familiekontakten formidler ulike oppdrag og aktiviteter som følgetjeneste, familiekontakter, hjelp til praktiske oppgaver, språk- og kulturverter, besøks- og turvenner, seniornett- og leksehjelp, natteravner, stasjonsvenner, strikke- og trimgrupper m.m. 

Våre 5 seniorsentre i kommunen er godt besøkt, og har alt fra 20 til 80 besøkende. Seniorsentrene har egne styrer, og får tilskudd til drifta via Frivilligsentralen. Det er to fellesmøter i året der vi inviterer lederne, og planlegger sesongens program. 

Vi har matservering i fellesarealene i omsorgsboligene på Bjørkelangen hver tirsdag.

Turgruppa 50+ møter fast på Bjørkelangen stasjon hver onsdag kl. 10:00. Gruppa går på ulike steder i kommunen. Det har vært veldig god deltakelse, og stadig flere blir med. 

I gymsalen på Rømskog er det en trimgruppe for eldre kl. 15:00 og linedancegruppe kl. 19:30 hver mandag.

Vi har åpent hus hver torsdag på Bjørkelangen stasjon fra 12:00 til 14:00 der frivillige stiller som stasjonsvenner. Stasjonsvennene steker vafler og serverer kaffe og te, og prater med de fremmøtte. Vi har tilsvarende tilbud på Stua i Rømskog en torsdag i måneden. En hyggelig og uformell aktivitet som betyr mye for mange.
 
Musikkbingen lånes ut gratis til alle som trenger et øvingslokale. Det benyttes av både band og enkeltpersoner. 

Vi har aktive natteravnsgrupper på Aurskog, Bjørkelangen og Løken. Til tider er det vanskelig å få nok frivillige til å ta vakter, og det er noen få aktive frivillige som sørger for at gruppene holdes i gang.
 
Samhandlingsprisen 
I juni fikk Frivilligsentralen kommunens samhandlingspris for 2021.
I begrunnelsen står det at Aurskog-Høland Frivilligsentral har mer enn andre hatt som oppdrag å legge til rette for frivillig innsats og å styrke samarbeidet med næringslivet, og dette oppdraget har de løst samtidig som de har gått opp løypa for andre virksomheter og sektorer på svært kort tid, med kreativitet, mot og gjennomføringskraft over forventning.

Prosjektet fritid barn og unge
I 2022 fikk vi prosjektmidler fra både Bufdir, Gjensidige- og Sparebankstiftelsen til å jobbe med blant annet fritidstilbud til barn og unge. Det har vært ansatt 1 prosjektleder og 15 ungdommer i løpet av året.
Ungdommene hadde kick-off og bli kjent dag på Høyt og lavt klatrepark i august, og en hel dag med opplæring før oppstart. Ungdommen fikk opplæring i timelisteføring, bestilling av skattekort, statistikk fra ungdata, taushetsplikt, ungdommens 10 råd, arbeidsmetode, arbeidsregler m.m. 

I samarbeid med ungdommen ble det laget en arbeidsplan, der de i snitt jobbet en kveld annenhver uke.  

Det er etablert et tilbud på torsdager etter skoletid der barn og unge inviteres til Bjørkelangen stasjon og Et sted å henge. Det serveres mat, mulighet for å spille Nintendo, VR og ulike brettspill, gjøre lekser og være sammen med venner. Tilbudet bemannes i hovedsak av frivillige.
 
Arrangement
19. mai feiret vi Frivillighetens år med åpent hus og aktiviteter fra kl 12 til 19 for små og store.

8. september var det innvielse av bordtennisbord og utekrakker i stasjonsparken, og Frivilligsentralen og Folkehelsekoordinator inviterte til kake og is. Bjørkelangen Jeger- og fiskeforening hadde gjeddefisking sammen med ungdommene. Dagen ble avsluttet med bordtennisturnering i stasjonsparken.

24. september var det Stuttreist & Himlaga. Frivilligsentralen, Home-Start familiekontakten og prosjektet fritid barn og unge samarbeidet om åpent hus med ulike aktiviteter og servering. Dagen ble avsluttet med Over terskel'n. Besøkende fikk informasjon om stasjonsbygningen og stedets historie av Dagfinn Lunner.

29. september arrangerte ungdommene våre sammen med Bjørkelangen Sportsforening og Frivilligsentralen aktivitetsdag for ungdom, barn og voksne ved Bjørkelangen sportshall.

5. november arrangerte vi heldagsseminaret Fritid for alle i Kultursalen på Bjørkelangen med både lokale og eksterne foredragsholdere.

1. desember inviterte vi til feiring av Frivillighetens dag i KulturArena, og gratis julekonsert med Håkon og Selskapet. Frivillighetsprisen, Kulturprisen og stipend ble delt ut av ordfører i samarbeid med kulturrådet. 

Innsamling og utlevering av klær og forbruksvarer til flyktninger og andre trengende
På grunn av krigen i Ukraina og en stor prisøkning på blant annet mat, drivstoff og strøm er det mange som sliter. Det har blitt samlet inn klær, utstyr og forbruksvarer til flyktninger og andre trengende i løpet av året. Det er mange titalls personer som har fått ukentlig hjelp, takket være alle frivillige som har bidratt. Det har vært en enorm giverglede blant privatpersoner, næringsliv og foreninger. 

Julen på Frivilligsentralen
I desember ble Ønsketreet arrangert for andre gang her i kommunen i samarbeid med Røde Kors. Vi fikk inn 150 ønsker. Det er en økning på 100 ønsker fra i fjor. Alle ønskene ble oppfylt. Det var stor giverglede fra både privatpersoner, næringsliv og foreninger. 

Julaften for alle ble arrangert for 12. gang. Det var 7 frivillige og 25 gjester som koste seg med god mat, fine samtaler rundt bordet og utdeling av gaver. 

BUA Aurskog-Høland
I desember ble vår utstyrssentral på Bjørkelangen til BUA Aurskog-Høland. Her låner vi ut ski, fjellpulker, alpinutstyr, skøyter, truger, telt, packrafter, sykkelvogner, tursekker, symaskiner, VR briller og mye mer.

Home-Start familiekontakten
Koordinator har deltatt på årlig koordinatorsamling som i år var i Trondheim, samt nettverksamling på Årnes. Rekruttering har foregått gjennom åpen dag hos Frivilligsentralen og flere informasjonsmøter som blant annet nettverksmøte med helsestasjonen og barnehagene, og holdt et innlegg i introduksjonsklasse på Voksenopplæring og integrering.
Det har vært en aktiv og jevnlig markedsføring både på sosiale medier som Facebook og Instagram, samt flere oppslag i lokalavisen.
8 frivillige har gjennomført forberedelseskurs og blitt nye familiekontakter. Det er cirka 8 familier på vent, hvor 3 av dem blir koblet på nyåret til en familiekontakt. (Se egen årsrapport for Home-Start familiekontakten) 

Økonomi 
På grunn av eksterne midler og merinntekter går Frivilligsentralen med et overskudd på kr. 405 206. 

Generelt
Tusen takk til alle våre frivillige som gir av dere selv, og gjør andres hverdag bedre.
En stor takk til alle som har oppfylt ønsker på Ønsketreet, sponset gaver, gavekort, gitt klær og forbruksvarer til de som trenger hjelp i disse vanskelige tider.  
En stor takk til dere som har gitt oss ekstra midler så vi kan fortsette arbeidet med å skape gode menneskemøter for alle i hele kommunen vår! 

Vi gleder oss til nok et nytt og spennende år i frivillighetens tegn!

For Samarbeidsutvalget

Geir Olsen (s)                                                                        Rita Berget Lindblad (s)

Leder                                                                                     Daglig leder

Les våre årsrapporter og handlingsplaner her


2024 © Aurskog-Høland frivilligsentral