Hva sier ungdom på Kjelle videregående skole om fritid og sosiale aktiviteter i Aurskog- Høland?

Kjelle videregående skole er først ut med å gi innspill i prosjekt fritid barn og unge. Ungdommen ble spurt om blant annet hva de liker å gjøre på fritiden sin, ungdommens hus og hva som skal til for at flere deltar i fritidsaktiviteter.

Fritid og fritidsaktiviteter

Det er stor variasjon i interessene. Alt fra hest, øksekast, ballsport, lage ting, motorcross, og Gaming. Gaming er den fritidsaktiviteten aller flest holder på med. Det var hele 41 %. Ved siden av Gaming, var det ikke overraskende at det å henge med/være med venner er det de fleste ønsker å bruke fritiden sin på.

Ungdommen ble spurt om hva de tror er årsaken til at de og andre ungdom ikke deltar eller deltar i få fritidsaktiviteter. De oppgir mange ulike grunner. Det å ikke ha lyst er det de fleste tenker er årsaken. Samtidig sier 29 % at det er vanskelig med transport/ buss, 18 % sier at det er for dyrt, 22 % sier at det kan være vanskelig å føle seg inkludert i gruppa og-/ eller aktiviteten og 33% sier at det kan være fordi man ikke kjenner noen andre som deltar på aktiviteten.

På spørsmål om hva som hadde vært gode tiltak for å få flere ungdommer til å delta i fritidsaktiviteter svarer de at det absolutt viktigste er prisen. Tilbudene bør være gratis. Markedsføring av tilbudene kommer på en god andreplass. Det er også viktig at det finnes tilbud med en nedre aldersgrense på 16 år slik at det ikke blir for mange yngre. Gratis transport og bedre kollektivtransport og mat/ snacks kommer på en delt 4. plass.


Ungdommens hus

Neste spørsmål i undersøkelsen er om de tror de vil benytte seg av et ungdommens hus, hvis vi hadde et ungdommens hus i kommunen. 6 % svarte ja, 49 % svarte nei og 45 % svarte kanskje. Dette er nok et vanskelig spørsmål å svare på, ettersom vi ikke har et ungdommens hus i vår kommune og ingen egentlig vet hva man svarer ja på.

Samtidig som få vet om de vil bruke et ungdommens hus, er det mange gode ideer på hva et ungdommens hus bør inneholde. Det er helt klart noen ting som de aller fleste tenker er viktig. Kiosk, brusmaskin og varmmat vinner så vidt over spillrom med alt fra airhockey til biljard og arkadespill. På en solid tredjeplass kommer gamingrom med VR, PS5, Wii og X-box. Det er også et stort ønske med en kino/ filmrom, med gode sofaer og stoler, lerret (stor skjerm) og god lyd.

2024 © Aurskog-Høland frivilligsentral