Natteravner er i gang

Natteravner er i gang på Hemnes, Løken, Bjørkelangen og Aurskog. De går når det er ungdomsklubbkvelder, men også i helger og andre dager ved behov. Reidun Sørås Ottesen, Maria Riiser og Morten Rognan hjelper Frivilligsentralen med å rekruttere og koordinere de frivillige natteravnene, og legger ned en stor frivillig innsats.

Natteravnens hovedmål er å bidra med forebyggende ungdomsarbeid og dekke akutte behov for støtte og voksenkontakt når ungdom ønsker det. Aldersgruppe: 18 til 99 år.

Hvorfor vandring i nærmiljøet?  

Vold er et komplekst område, og ulike tiltak må iverksettes i bygging av et tryggere samfunn. Gjennom nærvær av bevisste, edru voksne skaper vandrerne et tryggere gatebilde. Dette bekreftes også gjennom statistisk materiale fra lensmannskontorene rundt i landet hvor vandring pågår.

Hva gjør natteravnene?  

Vandreren er tilstede der ungdom ferdes og oppholder seg. Ikke for å kontrollere, men for å være et medmenneske til disposisjon. Vandreren har ressurser i form av sin tid og tilstedeværelse. Han/hun har god tid til å stoppe, lytte og observere.  

Med sitt nærvær kan vandreren hindre tabber ungdom lett kan begå - tabber og feiltrinn som er personlig ødeleggende og som får konsekvensen i lang tid fremover.  

Som utgangspunkt har vi nattevandring imellom 18.00-22.00 på hverdager, og 22.00-01.00 i forbindelse med helger og helligdager. Tidene justeres etter behov.  

Natteravnene har taushetsplikt.  

10 bud for Natteravnene  

  • Vandreren benytter aldri vold i konfliktsituasjoner.
  • Vandreren griper ikke inn i konflikter.
  • Vandring er ikke borgervern. Det er klare grenser mellom politiets og vandrerens virkefelt.
  • Hold deg til din moralske taushetsplikt.
  • Gi klar og enkel informasjon om relevante instanser i det offentlige hjelpeapparatet som kan hjelpe og bistå en ungdom som strir med vanskelige problemer.
  • Gå alltid flere sammen. Vent på hverandre hvis en blir opptatt i samtaler eller lignende.
  • Du må ikke nyte rusmidler før eller under deltagelse i vandringen.
  • Vis gjennom tydelig merking, i form av godkjent uniformering, at du er kvelds- / nattevandrer.
  • Ikke bruk for lang tid hvis du treffer venner og kjente når du vandrer. Husk, i kveld er du til disposisjon for ungdommen!
  • Ved akutte, truende eller problematiske situasjoner -  ikke grip inn! Observer og meld straks fra til politiet.    


Vi trenger flere natteravner. Registrer deg her på siden vår! 

2024 © Aurskog-Høland frivilligsentral